DAFTAR BADAL HAJI & UMRAH

Assalamualaikum Warahmatullah wabarakatuh.


  HUKUM BADAL HAJI  

Jumhur fuqaha mengharuskan Badal Haji berdasarkan hadith daripada Nabi ﷺ:

-  عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ -رضي الله عنهما-: "أَنَّ امْرَأَةً مِنْ جُهَيْنَةَ جَاءَتْ إِلَى النَّبِيِّ -صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ- فَقَالَتْ: إِنَّ أُمِّي نَذَرَتْ أَنْ تَحُجَّ فَلَمْ تَحُجَّ حَتَّى مَاتَتْ، أَفَأَحُجُّ عَنْهَا؟ قَالَ: نَعَمْ حُجِّي عَنْهَا، أَرَأَيْتِ لَوْ كَانَ عَلَى أُمِّكِ دَيْنٌ أَكُنْتِ قَاضِيَةً؟ اقْضُوا اللَّهَ، فَاللَّهُ أَحَقُّ بِالْوَفَاءِ".

Maksudnya: Imam al-Bukhari meriwayatkan daripada Ibnu Abbas RA : Seorang wanita dari Juhainah datang menemui Rasulullah ﷺ dan berkata: “Sesungguhnya ibuku telah bernazar untuk menunaikan haji, apakah aku perlu menunaikan haji bagi pihaknya?”. Jawab Baginda : “Ya,tunaikanlah haji untuknya. Apa pandangan kamu kalau ibu kamu berhutang, apakah kamu perlu melunaskannya?”. Jawabnya : “Ya”. Sabda Baginda : “Tunaikanlah hutang Allah dan hutang Allah lebih berhak untuk dilunaskan.

Hadis riwayat al-Bukhari, Ahmad dan An-Nasaie


  PENDAFTARAN BADAL HAJI 2024/1445H  


Alhamdulillah, Akademi Keluarga Fitrah sedia membantu anda untuk menyempurnakan BADAL HAJI 2024/1445H.


Pengurusan Badal Haji & Umrah dikendalikan oleh Akademi Keluarga Fitrah ( Ustaz Muhidin & Ustazah Isfadiah ) dengan kerjasama Warga Arab Saudi yang menetap di Makkah Mukarramah.
  Proses Badal Haji adalah seperti berikut;  


1- Pendaftaran Badal Haji dengan mendaftarkan orang yang dibadal ( Arwah ) di Akademi Keluarga Fitrah.


2. Bayaran bagi BADAL HAJI adalah RM3,000.00 seorang dibayar terus ke akaun AKADEMI KELUARGA FITRAH ( BIMB- 12159010018741 ).

Akad wakalah & Niat;

Saya ( ....Nama...  ) dengan ini mewakilkan Akademi Keluarga Fitrah untuk menguruskan BADAL HAJI ( ...... Nama Arwah.... ) dengan bayaran yang disebutkan kerana Allah taala. Semoga Allah menerimanya.


3. Wakil Akademi Keluarga Fitrah di Makkah Mukarramah akan menentukan pembadal haji ( orang yang akan melakukan ibadah haji ) untuk menyempurnakan haji bagi pihak arwah.


4. Pihak Akademi Keluarga Fitrah akan memaklumkan kepada peserta nama orang yang akan melakukan badal haji sebelum ibadah haji bermula.


5. Setelah badal haji disempurnakan, Akademi Keluarga Fitrah akan memberikan sijil Badal Haji yang disahkan oleh wakil di Tanah Suci Makkah.


6. Pihak Akademi Keluarga Fitrah akan memberikan hadiah berserta sijil Badal Haji kepada peserta.  PENDAFTARAN BADAL DIBUKA SEKARANG   


Maklumat lanjut, hubungi

019-3897089 

www.akademifitrah.comAkademi Keluarga Fitrah

T3-20-08 3 Towers Jalan Ampang

55000 Kuala Lumpur


DAFTAR SEGERA, TEMPAT TERHAD...!!!


Perhatian! Sila lengkapkan borang di bawah.

Ruangan yang wajib diisi

BUTIRAN PEMBELIAN

Produk Kuantiti Harga (RM)
DAFTAR BADAL HAJI 2024/1445H
INFAQ TABUNG AKTIVITI KEBAJIKAN & DAKWAH - AKADEMI KELUARGA FITRAH
JUMLAH
JUMLAH KESELURUHAN (RM)
Caj Perkhidmatan Peniaga (RM)

BUTIRAN PELANGGAN

BUTIRAN PEMBAYARAN


PENGESAHAN